Menu

Meta

Frømænd – det første dusin af Peer Henrik Hansen

I denne billedfortælling som Peer selv skriver følger man Frømandskorpset spæde start 1957 og indtil det første hold er færdig i 1958 dette sker gennem 3 af de første elever og 3 hjælpelærer (Hjælpelærerne skulle både undervise og selv gennem kursusset) samt et utal af billeder fra den første tid.

Bogen god skrevet med små glimt af hygge (når der var tid til det, for man skulle også opbygge den feriekoloni fra Frederiksberg kommune som man overtog), jeg tro ikke nogle af de senere elever på Kongsøre har oplevet det som en feriekoloni.

Man sendte folk og til Norge på deres frømandsskole, som var startet nogle år før for at lære noget om dykning, vi hører også om maren (træbjælken der skal med over alt) om det at være i vandet fra tidlig morgen til sen aften.

De første lærer havde bla. været på kursus hos Us Navy School Deep Sea Divers, eller kom fra SOE (røde- robert), hvor han var uddannet som frømænd, en af hjælpelærerne som tog sig af kampteknik på land havde en fortid i Fremmedlegionen.

Bogen giver en godt indblik i den første hårde tid, med stærk vilje og mindre godt udstyr, og ”vi må prøve os frem”.

Når man ser på de bøger der findes om frømandskorpset op til i dag, og der er sparsomt, må man forsat sige, at korpset lever i det skjulte sort vand.

Vi ønsker rigtig god læselyst.

Peer Henrik Hansen (1972) er ph.d. i koldkrigs og efterretningshistorie, samt daglig leder af bla. Koldkrigsmuseet langelandsfortet.

Flemming Breighel Jellinghof.